Om oss

Vedbobackens ekonomiska förening bildades 2008 med syfte att driva och möjliggöra öppnandet av skidanlÀggningen Vedbobacken i VÀsterÄs.

Tillsammans med VÀsterÄs Slalomklubb har vi jobbat för Vedbobackens öppnande vilket blev verklighet till sÀsongen 2011/2012.

VÀsterÄs stad Àr markÀgare medans merparten av anlÀggningens installationer Àgs och driftas/sköts av Vedbobacken ekonomisk förening.

Vill ni komma i kontakt med oss gör ni det enklast via e-post.

info@vedbobacken.se

Etapp 1 - Upprustning

Upprustningen och utbyggnaden av Vedbobacken sker i tvÄ olika etapper.

Etapp 1 innebar att skidbacken rustades upp till vintern 2011/2012 och befintliga liftar och nedfarter öppnades igen efter att ha varit stÀngda i över 16 Är.

Etapp 2 - Utbyggnad

Etapp 2 innebÀr att skidbacken utvecklas ytterligare i och med att toppen av backen höjs 10 meter och flyttas bak Ät sydöst. Detta möjliggör att en ny lÀttare nedfart med tillhörande lift och barn/parkomrÄde kan anlÀggas Ät vÀster. Vi jobbar för att detta ska bli verklighet ihop med VÀsterÄs Stad.

Historia

Historia

1980-1990

Det stora intresset i början pÄ 80-talet ledde till att Vedbo-projektet inleddes och backen med lift, pistmaskin och snökanon anlades av VÀsterÄs Kommun. Sporten utförsÄkning Àr nu stor och sporthandlarna i VÀsterÄs sÀljer mer skidor pÄ reorna i augusti Àn man gjorde under hela 70-talet!

En klubbstuga byggdes nedanför Vedbobacken och nu fÄr VÀsterÄs Slalomklubbs trÀningstillfÀllen delas upp pÄ flera dagar i veckan för att alla som vill ska fÄ plats i backen. Backen var fylld av stolta vÀsterÄsare som sÄ gott som varje kvÀll och helg Äkte i stadens egna skidbacke!

1990-2000

Backen drevs av kommunen men under 90-talets början var det en svÄr ekonomisk tid för Sverige och kommunen tvingades spara. Driften togs dÄ över av slalomklubben. NÄgot nytt och spÀnnande som kom nu var snowboard och slalomklubben bildade en egen sektion med ca 50 medlemmar. Efter detta kom ytterligare en motgÄng och att sköta backen med relativt gammal teknik, svikande medlemsantal i slalomklubben och ett par varma vintrar i följd blev för mycket för klubben och verksamheten i Vedbobacken lades ner/vilande 1996. Försök att Äteruppta driften har dÀrefter gjorts Ärligen men intresset frÄn de styrande i kommunen var svalt.

2000-2010

Försöken fortsatte in pÄ tvÄtusentalet och en inventering samt genomgÄng frÄn företag i lift och skidanlÀggningsbranschen gjordes vilka kom fram till att det behövdes satsas 1 miljon för att rusta upp backen till en toppmodern skidanlÀggning.