Vedbobackens ekonomiska förening bildades 2008 med syfte att driva och möjliggöra öppnandet av skidanläggningen Vedbobacken i Västerås.
Tillsammans med Västerås Slalomklubb jobbade vi för Vedbobackens öppnande vilket blev verklighet till säsongen 2011/2012 efter att ha varit stängd i över 16 år.
Sedan återöppnandet har Vedbobackens ekonomiska förening utvecklat anläggningen från att vara en liten bortglömd skidbacke till att idag vara en åretruntanläggning som sprudlar av liv och rörelse.
Som en av Sveriges största stadsnära anläggningar utanför fjällvärlden är vi i en ständig utveckling. Läs mer om våra framtida planer HÄR.
Fakta om Vedbobacken
- Västerås stad är markägare medans merparten av anläggningens installationer ägs och driftas/sköts av Vedbobacken ekonomisk förening
- Fallhöjd 50 meter
- Total pistlängd
- Längsta åk
Vinter
- 5 pister
- 3 liftar
- 1 barnområde
- Parkområde med rails och hopp
- 2,5 km konstsnöspår
- Skidskola för alla åldrar
- Skiduthyrning
- Servicebyggnad med enklare mat/dryck
- Slogbodar med grillplatser
Sommar
- Sommarcafé (Glassboden)
- Downhillcykling
- Teknikbana för cykel
- Discgolfbana
- Bobbospåret
- Stigspåret
- Motionstrappa
- Utegym

Historia
1980-1990
Det stora intresset i början på 80-talet ledde till att Vedbo-projektet inleddes och backen med lift, pistmaskin och snökanon anlades av Västerås Kommun. Sporten utförsåkning är nu stor och sporthandlarna i Västerås säljer mer skidor på reorna i augusti än man gjorde under hela 70-talet!
En klubbstuga byggdes nedanför Vedbobacken och nu får Västerås Slalomklubbs träningstillfällen delas upp på flera dagar i veckan för att alla som vill ska få plats i backen. Backen var fylld av stolta västeråsare som så gott som varje kväll och helg åkte i stadens egna skidbacke.
1990-2000
Backen drevs av kommunen men under 90-talets början var det en svår ekonomisk tid för Sverige och kommunen tvingades spara. Driften togs då över av slalomklubben. Något nytt och spännande som kom nu var snowboard och slalomklubben bildade en egen sektion med ca 50 medlemmar. Efter detta kom ytterligare en motgång och att sköta backen med relativt gammal teknik, svikande medlemsantal i slalomklubben och ett par varma vintrar i följd blev för mycket för klubben och verksamheten i Vedbobacken lades ner/vilande 1996. Försök att återuppta driften har därefter gjorts årligen men intresset från de styrande i kommunen var svalt.
2000-2010
Försöken fortsatte in på tvåtusentalet och en inventering samt genomgång från företag i lift och skidanläggningsbranschen gjordes vilka då kom fram till att det behövdes satsas ca 1 miljon för att få igång anläggningen.
2010-
Vedbobackens ekonomiska förening har efter ihärdigt arbete fått igång anläggningen i samarbete med Västerås stad.